Dieta 2200 kcal – Dzień piąty diety oraz przepisy
Dieta to nie tylko klucz do utrzymania zdrowej wagi, ale także sposób na poprawę ogólnego samopoczucia, wzrost poziomu energii i poprawę kondycji zdrowotnej. W dzisiejszym artykule zapraszamy Cię do zapoznania się z piątym dniem planu diety o kaloryczności 2200 kcal. Jest to idealna opcja dla osób aktywnych, które pragną dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i sylwetkę.
I ŚNIADANIE: OK. 450 KCAL
- 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- 1 łyżeczka margaryny (5g)
- pasta z wędzonej makreli z czubate łyżki (70g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę z wędzonej makreli
Składniki: 1 mała wędzona makrela (120g), 1/4 czerwonej cebuli (25g), 1/2 jabłka (40g), 1 łyżka zielonej pietruszki (5g), łyżeczka ziaren słonecznika łuskanego uprżonych na suchej patelni (5g), sól, pieprz.
Makrelę bardzo dokładnie obierz ze skóry i ości, rozdrobnij na małe kawałeczki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj jogurt i sok z cytryny, sól, pieprz do smaku. Gotową pastę podawaj na pieczywie.
II ŚNIADANIE: OK. 300 KCAL
- serek twarogowy ziarnisty (100g)
- 1 duże jabłko (240g)
- szklanka wody niegazowanej
OBIAD: OK. 700 KCAL
- krupnik z kaszą jaglaną, gotowany na piersi z kurczaka z 2 szklanki (400ml)
- leczo paprykowe e z pieczarkami i cukinią (400g)
- ryż 3/4 szklanki gotowanego (100g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na leczo
Składniki: 1/2 papryki (100g), 2 pomidory (320g), 5 pieczarek (60g), 1/2 cukinii średniej długości (125g), 1/2 średniej cebuli (60g), 2 łyżki zielonej pietruszki (10g), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (5g), 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5g), sól, pieprz.
Warzywa umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulę, dodaj pieczarki, cukinię, paprykę i duś przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj pomidory i duś jeszcze przez 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Leczo zaprawione pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na sycący obiad.
PODWIECZOREK: OK. 300 KCAL
- 6 orzechów włoskich (12g)
- Kanapka:
- 1 kromka razowego pieczywa (40g)
- plaster łososia wędzonego (15g)
- oliwka zielona pokrojona na kanapkę (5g)
- koperek
- ogórek
- kefir (100g)
KOLACJA ok. 450 KCAL
- 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- pasta z tuńczyka 2 czubate łyżki (60g)
- pomidor 2 plastry (40g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę z tuńczyka
składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju (120g), 2 małe ogórki kiszone, 1/2 cebuli, 1 jajko, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (25g), 1/2 łyżeczki musztardy (5g), sól, pieprz, koperek do dekoracji
Posiekaj cebule, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na pieczywo. Posyp posiekanym koperkiem
>>czytaj także: Dieta 2200 kcal – Dzień pierwszy diety oraz przepisy